Ellix Sandor Katz, „Dzika fermentacja”

Ellix Sandor Katz, „Dzika fermentacja”

Najnowsza książka autora znanej w środowisku miłośników dobrej kuchni „Sztuki fermentacji” to prawdziwy skarb dla tych, którzy chcieliby poznać tajniki fermentacji. W książce, poza przepisami, znajdziemy także informacje na temat właściwości zdrowotnych fermentowanej żywności. Ilość i różnorodność prezentowanych przetworów zadziwi niejednego. W książce znajdują się nie tylko przepisy na sfermentowane warzywa, ale także na przykład na sery jak ricotta.

Kolejna książka kucharska wyjątkowego autora

Ellix Sandor Katz to rewolucyjny pisarz na rynku książek kulinarnych. Jego pierwsza książka „Sztuka fermentacji” okazała się prawdziwym sukcesem. Coraz więcej osób chce samodzielnie przygotowywać przetwory i potrawy, także te, które zwykle kupowało się gotowe w sklepach. Książki Katza to nie tylko książki kucharskie, między przepisami kryją się w nich mądrości dotyczące życia i śmierci. Auror jest nosicielem wirusa HIV i ze szczerością i odwagą porusza tematy dotyczące problematyki przemijania, ale nie tylko. Swoje zamiłowanie do kiszonek autor tłumaczy tym, że jest potomkiem emigrantów z Europy Wschodniej, którzy przybyli i osiedlili sie w Ameryce.

„Dzika fermentacja” czego się spodziewać po tej książce

Pełny tytuł najnowszej książki Ellixa Sandora Katza brzmi „Dzika fermentacja. Żywe kultury bakterii – smak, wartości odżywcze i rzemiosło”. Jest to książka kulinarna, w której znajdziemy wiele przepisów na pikle, przetwory, ale nie tylko. W książce w sposób przystępny i nowoczesny opisane zostały techniki procesu fermentacji. W „Dzikiej fermentacji” znaleźć można przepisy na kiszone warzywa, znajdują się w niej także receptury na fermentowane jogurty i sery, kwas truskawkowy, kimchi, piwo z sorgo według afrykańskiego przepisu, a także na wspaniałe chleby na zakwasie.

W środowisku kulinarnym panuje moda na tradycyjne przepisy. Jest to trend korzystny dla kubków smakowych amatorów dobrej kuchni. Dzięki świeżemu spojrzeniu na tradycję, do naszych rąk trafia wyjątkowa książka Ellixa Sandora Katza. Książka podzielona jest na 13 rozdziałów. Znajdziemy w nich między innymi informacje o procesie fermentowania, o produkcji przemysłowej żywności. Przede wszystkim książka „Dzika fermentacja” wypełniona jest wspaniałymi przepisami na fermentowane warzywa, napoje, ale także na ricottę czy fetę. Instrukcje są czytelne i dokładne, opisane w nich są narzędzia i dokładny czas potrzebny na przygotowanie opisywanych pyszności.

Dlaczego watro sięgnąć po „Dziką fermentację” Katza

Książki kucharskie Katza są niezwykle ciekawe i bogate w interesujące i cenne treści. Warto wspomnieć także o tym, że są pięknie ilustrowane i starannie wykonane. Łatwo się z nich korzysta, traktując je praktycznie. Przyjemnie czyta się także treści zawarte w książce, które są zdecydowane szersze niż w zwykłych książkach kucharskich. To lektura warta polecenia, która uszczęśliwi każdego, kto lubi eksperymenty w kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *